Intoksikacija alkoholom i mamurluk

Intoksikacija alkoholom i mamurluk

Kada konzumiramo alkohol on nakon 5 minuta ulazi u krvotok i odmah deluje na mozak i mišiće. Sledećih sat vremena telo alkohol vidi kao otrov i pokušava da ga se što pre reši.

Procesiranje alkohola zavisi i od naših godina. Što smo stariji on se brže procesira jer kako starimo u jelu imamo više enzima koji ga razgrađuju. Ako smo pod stresom pa imamo povišene nivoe hormona, to utiče na metabolizam i brzinu absorpcije alkohola.

Ako ste ljubitelj čašice i ponekad volite da preterano uživate u njemu, ovo je 7 stvari koje pritom treba da znate.

1. Nekoliko minuta nakon konzumacije alkohola

Alkohol nakon konzumacije putuje telom do želuca gde se apsorbuje u krvotok pa stiže do mozga i mišića.

2. Nakon 10 minuta 

Posle 10 minuta telo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi da ga deponuje, pokušava da ga razgradi i rešiti ga se što je pre moguće.

3. Nakon 15 minuta 

Želudac počinje da razgrađuje alkohol kako bi ga uklonio iz organizma i pritom počinje da proizvodi enzim koji se zove alkoholna dehidrogenaza koji pretvara alkohol u druga hemijska jedinjenja. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovno jedinjenje koji je uzrok mamurluka.

Alkohol se pretvara u acetatnu kiselinu i vodu, a daljom razgradnjom u masne kiseline i vodu koje su telu prihvatljive i to nas otrežnjava. Pijemo li više nego što jetra može da podnese postajemo pijani.

4. Nakon 20 minuta 

Posle 20 minuta počinjemo da osećamo opšte simptome delovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.

5. Nakon 45 do 90 minuta 

Posle 45 do 90 minuta delovanje alkohola je na vrhuncu.

6. Nakon 60 minuta

Posle 60 minuta imamo potrebu da idemo u wc jer je alkohol diuretik pa bubrezi usmeravaju piće direktno u bešiku pa moramo ćešće da mokrimo i zbog toga dehidriramo.

Prestanemo li da pijemo osećaćemo se pospano ili umorno, a ako odemo da spavamo pijani to je loše za nas jer je telo dehidrirano.

7. Nakon 12 do 24 sata 

Nakon 12 do 24 sata , kada se probudimo verovatno ćemo osećati simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ, bledilo i drhtavicu i simptome koje uzrokuje dehidracija. Razlog tome je što se naše telo još uvek bori sa alkoholom koji se nalazi u našem organizmu.

 

Mi imamo rešenje za vas! Ukoliko želite instant oporavak od mamurluka kako biste uspešno započeli radnu nedelju, izaberite jedan od naših jednodnevnih ili višednevnih anti-mamurluk paketa.

Naravno, moramo da napomenemo i da insistiramo na tome da je hronična upotreba alkohola veoma štetna po vaše zdravlje i vodi u zavisnost. Hronična upotreba alkohola oštećuje skoro sve organe u telu: želudac, jetru, creva, pankreas, mozak, nerve…, a pored oštećenja organa, hronična upotreba alkohola dovodi i do teških psihičkih poremećaja za čije je saniranje potrebno bolničko lečenje u psihijatrijskim ustanovama.

Jedno od rešenja je detoksikacija tela od alkohola i njegovih nusprodukata u našoj Poliklinici Naturalia.