Plazma pen

Plazma pen ili plazma olovka jedan je od najnovijih proizvoda koji se koriste u estetske svrhe i ozbilno preti da zauzme mesto jednom delu estetske hirurgije.

Kako funkcioniše Plazma pen?

Na bazi elektrokarboksilacije koja se dešava  kada se elektroda tj. tanka iglica drži na udaljenosti od 1-2 mm oznad kože pri čemu nastaje električni luk, tzv, plazma blic (plazma pen jonizuje okolni gas i stvara plazmu , takozvano 4. agregantno stanje i ta plazma energija dovodi do mikroopekotine). Visoki napon električnog luka omogućava da se tih 1-2 mm lako premoste i nastane pomenuta mikropekotina ali karbonizirani  epidermis sprečava da se struja širi dalje u derm i oštećuje dublje slojeve kože(ta tzv. kontrolisana opekotina je dubine oko 0,05 mm).

Ovim postupkom se stimuliše sinteza kolagena i elastina i time zateže tretirano polje. Pacijent nakon intervencije ima narednih par dana blagi otok i 5-7 dana krustice koje polako otpadaju a javlja se nova mlada koža bez ili sa daleko ublazenim borama ako su prethodno bile jako duboke.Na ovaj način mogu se zatezati, kapci, podočnjaci, bore oko očiju, oko usana, dekolte, na čelu itd, mogu se skidati bradavice, fleke,hemangiomi, tetovaže i slično. Metoda je veoma komforna i za lekara i za pacijenta jer je skoro pa neinvazivna, ne ostavlja ožiljke, diskoloracije i slično već naprotiv rešava i te probleme.Vidljivost pozitivnog učinka je već posle prvog tretmana mada se pik učinka očekuje za oko 2-3 meseca. Inače se preporučuje za pun efekat 3 -4 tretmana na svaka 2-3 meseca.Dužina efekta je individualna i zavisi kako od pacijenta tako i od broja tretmana koji se urade, ali svakako je dugotrajan efekat od minimum 6 meseci do više godina.

 

Mr sci med dr Sunčica Lepojević Vujošević,

specijalista za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju