Lajmska Bolest

Lajmska Bolest

Lajmska bolest, veoma česta zarazna bolest i to bolest koja je u porastu, za nju najnovija ispitivanja kažu da ona ima veći stepen porasta od raka dojke za 1,5 puta (kada je Amerika u pitanju). Lajmska bolest ili Borelioza, često prolazi bez dijagnostike ili biva pogrešno dijagnostifikovana.
Lajmsku bolest izaziva bakterija Borrelia burgdorferi, koja se može proliferirati u sve delove vašeg tela. Zaraženi krpelj prenosi virus ljudima kroz ugriz.
Nažalost, Borrelia burgdorferi ima sposobnost proliferacije u svaki deo ljudskog tela, skrivajući se i potiskujući prirodni imuni sistem. Lajmske infekcije bukvalno kradu imuni sistem poput HIV-a.

Lajmska bolest je jedna od najtežih i najkomplikovanijih situacija u medicinskoj praksi, jer oponaša druge bolesti kao što su: grip, glavobolja, bolovi u mišićima, čirevi želuca, konstipacija i bolovi u zglobovima. To čini dijagnozu i lečenje Lajmske bolesti veoma teškom.
Oslabljeni imuni sistem uparen sa suboptimalnom ćelijskom funkcijom i zaštitom, hroničnim bakterijskim infekcijama i izlaganjem toksinima životne sredine, kao što su gljivice posebno kandida  i paraziti, mogu učiniti stvari mnogo gorim za one koji pate od hronične lajmske bolesti.
Neki od pacijenata kod kojih je dijagnostikovana Lajmska bolest godinama su se borili sa neadekvatnim terapijama simptoma koje su konvencionalni lekari prevideli.  Dr. Dietrich Klinghardt veruje da mnogi lekari pogrešno dijagnostikuju mnoge slučajeve Lajmske bolesti kao fibromialgiju.

Lajmska Bolest

Ukoliko nisu dijagnostikovane i bez terapije, simptomi Lajmske bolesti se pogoršavaju, stvarajući dugotrajni inflamatorni odgovor i autoimunsku bolest. Rani tretman bolesti može biti uspešan, ali mnogi pacijenti prolaze nedijagnostikovani godinama.
Iako su antibiotici neophodni za lečenje Lajmske bolesti, ​​mnogi lekari tu staju. Ali da se zaista oporavite od lajmske bolesti, morate da imate lekara praktičara koji pristupa celom telu i njegovom imunom sistemu, a ne samo da verujete da će nekoliko antibiotika učiniti nešto bolje.
Ako sumnjate u lajmsku bolest, ​​prvi korak je da popunite upitnik Horovitz Lime-MSIDS. Ovo će vam pomoći da prepoznate mnoge simptome povezane sa Lajmskom bolesti i njihovu težinu. Ukoliko se po popunjavanju upitnika skor koji dobijete poklopi sa skorom vezanim za lajmsku bolest, molimo Vas posetite svog doktora i pokažite mu upitnik sa simptomatikom, da biste potvrdili svoju sumnju. Nepotrebno je reći, što pre otkrijete i započnete lečenje, to je mnogo veća mogućnost za efikasno lečenje. Najpopularniji konvencionalni način testiranja za Lajmsku bolest je kombinacija Vestern Blot i ELISA testa, koji meri specifična antitela u krvi.

Problem sa ovim i drugim konvencionalnim testiranjem je to što nije uvek tačan. Ova metoda zna da ne vidi i do 60 posto slučajeva lajmske bolesti ranog stadijuma, jer mogu potrajati nedelje da telo razvije za metodu mjerljivih antitela.

Dobra vest je da sa dobrim pristupom i pravilnom terapijom može lečiti lajmska bolest.

Ako patite od Lajmske bolesti i stvarno želite da se izlečite, morate kao prvo da nađete lekara Integrativno Funkcionalne medicine i budete spremni na strpljenje i trud, jer je ovo proces uspeha i neuspeha. Znajte da sa vremenom progresija lajmske bolesti  može izazvati mnoge bolesti kao što je MS, lupus, i ostale mnogobrojne autoimune bolesti, pa čak i toliko da obori imuni sistem da izazove pojavu karcinoma.
Dok se bavite eliminacijom lajmske bolesti, razmislite o primeni sledećih sedam strategija kako biste imali stabilan i jak imuni sistem.
1. Jedite pravu hranu. Izbacite iz prehrane što je moguće više industrijske hrane i šećera, unosite više proteina, zdravih masti i puno antiinflamatornih namirnica.
2. Pažljivo birajte suplemente, znajte mnogo ne znači i dobro. Brojni hranljivi sastojci, uključujući i lekovito bilje, mogu pomoći kod lajmske bolesti. Ovo uključuje biljke koje stimulišu imunitet, posebno biljke koje ubijaju loše bakterije. Koristite magnezijum, cink, Vitamin C, sve to uradite u saradnji sa  svojim lekarem.
3. Frekventna terapija. Smatra se da su antibiotici apsolutno presudni za lečenje lajmske bolesti, ​​antibiotici ubijaju  lose ali i dobre bakterije. Frekventna terapija deluje selektivno, samo na boreliju burgdorferi i ne pravi štetu na našim probiotičkim bakterijama koje su ključ za stabilan imuni sistem. Posebno je dobro što frekventnom terpijom možete delovati na sve faze bakterije od jaja do larvi. Terapiju nadopunjujte visokom dozom probiotika po mogućstvo naših domaćih kao što je liobif jer sadrže naše autohtone bakterije.
4. Obratite pažnju na osetljivost na hranu, gluten, mlečni proizvodi i drugi proizvodi mogu povećati zapaljenje, oslabiti vaš imunološki sistem i pogoršati simptome Lajmske bolesti. Eliminišite ovu hranu tri nedelje i proverite da li se simptomi poboljšavaju.
5. Spavajte dobro. Studije pokazuju da poremećaji spavanja i hronični umor preovlađuju kod lajmske bolesti. Lišavanje sna ima brojne posledice, uključujući i smanjene nivoa hormona serotonina koji odgovoran za naš dobar osećaj i smanjen imunitet, dajući patogenima više prostora za rast.
6. Kontrola stresa. Hronični stres može srušiti vaš imunološki sistem i pogoršati simptome Lajmske bolesti. Bilo da radite jogu, duboko disanje ili meditaciju, pronađite nešto što možete dosledno učiniti da biste smanjili nivo stresa.
7. Uradite detoksikaciju organizma. To uključuje teške metale i pesticide, koji imaju širok spektar negativnih efekata na fiziologiju tela. Oni oštećuju nervni i imuni sistem i doprinose dijabetu. Obavezno uradite detoksikaciju tela (kao što je jonska detoksikacija, hidrokolon terapija, frekventna detoksikacija).
Prava strategija koju Vam odredi lekar Funkcionalne medicine, može pomoći u rešavanju Lajmske bolesti. Proces lečenja može postati frustrirajući i ponekad naizgled nepremostiv, ali sa vremenom, trudom i fokusom na integrativni pristup možete se rešiti bolesti. Ovo je pogotovo dalo dobre rezultate kod pacijenata koji su krenuli sa lečenjem lajmske bolesti u njenoj ranoj fazi.

Kod nas u Poliklinici Naturalia uspešno lečimo simptome lajmske bolesti, za dodatne informacije obratite nam se.